Keen korona-arjen liikuntavinkkejä

painot.jpg

Eristyksissä ja etätöissä ollaan nyt eletty pari kuukautta. Useimmille meille rajoitukset ovat varmasti aiheuttaneet muutoksia liikunnan määrään ja laatuun. Hyötyliikunta on käytännössä hävinnyt ja treenatessakin saa käyttää mielikuvitusta, jotta tekeminen olisi tehokasta ja riittävän monipuolista. Yksi on vain juossut ja juossut kroppansa tukkoon, toinen ei ole liikauttanut eväänsäkään maaliskuun puolivälin jälkeen. Nyt kesän kynnyksellä on korkea aika tehdä korjausliike, ennen kuin on liian syvällä kuopassa. Mitä kauemmin kulkee väärään suuntaan, sen pidempi matka on takaisin.

Tein vinkkilistan, jolla saa jo aika mukavasti lisää liikuntaa arkeen kotona. Monia vinkkejä voi ja kannattaa hyödyntää myös toimistolla, kun sinne joskus pääsee palaamaan. Hyötyliikuntaa ei ikinä voi olla liikaa, istumakiintiö sen sijaan täyttyy liiankin helposti. Eli siis kädet heilumaan ja kroppa liikkeelle!

Vinkkilista:

  1. Kun odottelet kahvin tippumista/teen hautumista, pyörittele hartioita/käsiä. Yhtä aikaa, vuorotellen, eri suuntiin - vaihtoehtoja löytyy.


  2. Ennen kuin istahdat aamulla päätteesi ääreen, käy pienellä happihyppelyllä, 10-15 minuuttia riittää. Kierrä vaikka lähikortteli. Jos oikein innostut, pidennä aamulenkki 30-60min mittaiseksi ja/tai hölkkää ainakin osa matkasta.


  3. Jos asut kerrostalossa, käytä portaita.


  4. Laita kännykkään hälytys tunnin välein. Ravistele kroppa rennoksi ja kurota muutaman kerran käsillä lattiaan ja kattoon. Tämä ehkäisee tehokkaasti erilaisia lihasjumeja!


  5. Kun laitat mikroon ruokaa lämpenemään, hyödynnä odotteluaika tekemällä lihaskuntoliikkeitä. Kyykkää, punnerra tai tee vatsa-/selkälihasliikkeitä. Tai nostele käsipainoja tai vaikkapa kotisi isointa kattilaa. Tai valurautapannua!


  6. Kokeile ainakin kerran viikossa jotain virtuaalitreeniä. Saatat yllättää itsesi ja löytää uuden suosikkilajin!


  7. Eikö lenkkeily napostele? Hanki hyvät(!) kuulokkeet ja kuuntele samalla lempimusiikkiasi/radiota/podcastia/äänikirjaa. Tai soita kaverille/vanhemmille/isovanhemmille/lapselle (muista hands free, puhelimen korvalla pitäminen jumiuttaa hartiat). PS. Puhuminen liikkuessa nostaa sykettä, eli näin saat myös lisää tehoa treeniisi.


  8. Kirjoita ylös tavoitteesi liikunnan suhteen viikkotasolla. Pidä huoli, että teet vähintään sen.


  9. Muista palkita itseäsi! Jos olet mielestäsi saanut tehtyä hyvän treenin, olet varmasti ansainnut rivin suklaata kahvin kanssa ja joskus myös pullankin. Mutta muista säännöstellä herkuttelua ja salli palkinnot itsellesi vasta, kun olet ensin tehnyt jotain liikunnallista.

  10. Kuulostele kroppaasi. Etätyö mahdollistaa liikkumisen ajallisesti joustavammin. Pyri liikkumaan siihen vuorokaudenaikaan, kun olet virkeimmilläsi. Liikunta lisää energiaa ja jaksamista, joten sinun ei tarvitse pelätä, ettet enää kykenisi  tekemään töitä treenin jälkeen.

Kotitreeneissä oman kehon paino riittää hyvin tulosten saamiseksi. Kaikki liikunta on hyvästä. Älä stressaa liikaa, tee vaan!

Kotitreeneissä oman kehon paino riittää hyvin tulosten saamiseksi. Kaikki liikunta on hyvästä. Älä stressaa liikaa, tee vaan!

Mutta kun ei huvita liikkua, miksi pitäisi?

Jokainen aikuinen saa tietenkin tehdä omat valintansa. Voi valita fiksusti tai vähemmän fiksusti. Liikunnan harrastaminen niin normaali- kuin karanteenioloissa on sijoitus tulevaisuuteen. Säännöllistä liikuntaa harrastaessasi voit paremmin sekä fyysisesti että henkisesti, sillä liikunta avaa lukkoja ja jumeja myös pään sisällä. Useimmat parhaista oivalluksistani ovat syntyneet lenkin aikana. Toisaalta esimerkiksi jumppatunnilla ei voi miettiä mitään muuta kuin juuri sitä, miten kehoa tulee liikuttaa, jolloin saat myös tauon arjen oravanpyörästä ja koronauutisoinnista. Erityisesti raskaan liikunnan on huomattu lieventävän tehokkaasti stressiä.

Liikunnan harrastaminen niin normaali- kuin karanteenioloissa on sijoitus tulevaisuuteen.

Anna siis liikunnalle mahdollisuus! Liiku omalla tavallasi ja tee sitä, mikä sinua kiinnostaa. Vinkvink: monet pelit (XBOX Kinetic yms.), joita pelataan liikkumalla fyysisesti, ovat loistavaa liikuntaa ja ajanvietettä kaiken ikäisille, niin aikuisille, teineille kuin pienemmillekin lapsille.

Edellinen
Edellinen

Tukia kuntoiluun, ei urheiluun

Seuraava
Seuraava

Korona lasten silmin