Puoli-ilmainen ehkäisy ja maksuttomat parkkipaikat

Vaalikoneet ovat avautuneet äänestäjille ja muutama asia on selvästi pompannut esille. Esittelen tässä postauksessa kaksi kuumaa aihetta ja oman kantani niihin.

Pitäisikö kunnan tarjota ilmainen ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille?

Osittain kyllä. Ymmärrän hyvin pointin teiniraskauksien ehkäisyssä ja siten säästöissä, mutta eihän 20-25 -vuotiaita voi mitenkään lukea tähän kategoriaan eli ikärajaa selvästi alemmas (18-20). Ilmainen palvelu pitäisi myös mielestäni aina sitoa tuloihin eli miksei tarjota ilmaista ehkäisyä kaikille vähätuloisille hedelmällisessä iässä oleville? Ovatko keski-ikää lähestyvien seksuaaliset tarpeet ja toisaalta seksuaaliterveys (sukupuolitaudit jne.) vähempiarvoisia kuin nuorten?

Kannatan vastuullista taloudenpitoa ja aina ilmaisista palveluista puhuttaessa pitää miettiä myös asian kääntöpuolta. Kun yksi ryhmä saa asian ilmaiseksi, siitä maksavat veroina kollektiivisesti kaikki. Onko siis reilua, karrikoidusti ilmaistuna, että me kaikki joudumme maksamaan nuorten irstailun? Opettaako ilmainen ehkäisy vastuullisuutta vai juuri päinvastoin? Olisiko oikea tapa kuitenkin lisätä seksuaalikasvatusta jo peruskoulutasolla, jolloin kaikki nuoret ovat vielä opetuksen piirissä?

Kolmas asia, miksen ihan villinä haluaisi saattaa kaikkia nuoria ehkäisyn piiriin, ovat e-pillerit. Onko todella terveellistä, että nuoret naiset alkavat pumpata itseensä hormoneja jo teini-iästä lähtien? Pillerit vaikuttavat monella mielialaan ja lisäksi ainakin itselläni oma hormonitoiminta oli sekaisin pitkään pillerien lopettamisen jälkeenkin. Tämä voi suoraan tehdä raskaaksi tulemisen vaikeaksi silloin, kun sitä haluaisi. Syntyvyyden ollessa jo nyt alamaissa ei ehkä kannata tehdä ratkaisuja, jotka heikentävät sitä entisestään.

Yhteenveto: Ilmainen ehkäisy tarpeeseen kaikille alle 18-vuotiaille ja vähätuloisille 18-20 -vuotiaille. Ensisijaisesti tulee kannustaa kondomin käyttöön, e-pillerit toissijaisena vaihtoehtona.

Putouksen ja kulttuurikeskuksen takana sijaitsevan Tapiolan keskusaukion tunnin pysäköintipaikat muuttuivat maksullisiksi 10.5.2021 alkaen. Hiljaista on ollut.

Putouksen ja kulttuurikeskuksen takana sijaitsevan Tapiolan keskusaukion tunnin pysäköintipaikat muuttuivat maksullisiksi 10.5.2021 alkaen. Hiljaista on ollut.

Tuleeko pysäköinnin olla lähtökohtaisesti maksullista vai maksutonta?

Lyhytaikaisen maksutonta, pidempiaikaisen maksullista. En näe mitään järkeä siinä, että monia lyhytaikaisia parkkipaikkoja (15-30min) on Espoossa viimeisimmän suunnitelman mukaan muutettu maksullisiksi. Nämä paikat sijaitsevat usein paikoissa, joissa hoidetaan nimenomaan lyhyitä asioita kuten lasten vieminen/hakeminen päiväkotiin/kouluun/harrastuksiin. Kun parkkiaika on rajattu, myös vaihtuvuus on nopeaa ja siten auton saa käytännössä aina parkkiin. Homma toimii kuten pitääkin eli parkkisysteemi helpottaa ihmisten arkea.

Keskeisillä paikoilla pidemmästä pysäköinnistä (paikasta riippuen yli 1h tai yli 2h) voi mielestäni veloittaa järkevän parkkimaksun (1-2€ tunnilta). Ikinä tilanne ei saisi olla sellainen, että pysäköintiin menee enemmän rahaa kuin itse palveluun (uimahalli, kirjasto, muu harrastus) eli ilmainen pysäköintiaika tulee suhteuttaa parkkipaikkojen sijaintiin. Työtä tekeville, kuten esim. seuroissa (usein ilmaiseksi!) valmentaville, tulisi aina pystyä takaamaan ilmainen pysäköinti. Eihän työn tekeminen voi olla tappiollista!

Asiaa sivuten pitää ottaa myös kantaa tuohon Espoon uuteen parkkisovellukseen. En pidä lainkaan nykytrendistä, jossa ihmisiä pakotetaan lataamaan yksi jos toinen sovellus puhelimeen. Aina pitäisi olla mahdollisuus maksaa vähintäänkin kortilla.

Yhteenveto: Kaikki lyhyet pysäköinnit (15-30min) ilmaiseksi. Riippuen sijainnista maksullinen optio pidempään pysäköintiin. Parkkimaksuihin mahdollisuus maksaa myös kortilla sovelluksen lisäksi.

Edellinen
Edellinen

Tapiolan uudisrakentaminen

Seuraava
Seuraava

Liikuntaa ilman kilpailupainetta